Ontmoet AYE-medewerkers


Ramon Gladpootjes
Monteur buitendienst

Ramon Gladpootjes, monteur buitendienst

“Veel afwisseling, veel verantwoordelijkheid”

“Ramon Gladpootjes (33) werkt sinds 1999 bij Akerboom Yacht Equipment. Hij had net zijn KMBO-diploma toen hij van een oom hoorde: ‘Bij Akerboom hebben ze mensen nodig, volgens mij is het wel wat voor jou.’ “En dat klopte.”

Leuk werk
Ramon: “Inmiddels ben ik monteur buitendienst; ik bouw onze producten in op de werven waar de jachten worden afgebouwd. Ik heb leuk werk, vind ik. Veel afwisseling en veel verantwoordelijkheid. Dat past wel bij mij.”

Overleg met collega’s
“Mijn laatste klus? Dat was het monteren van een gangway, een statietrap, een dodger door en een zwemplatform. Het eerste deel deed ik samen met een collega. De afwerking kon ik alleen af. Nou, alleen… Op de werf overleg ik telkens met schilders, timmerlieden, pijpfitters – alle vakmensen die óók aan het schip werken. We stemmen ons werk op elkaar af. Meestal ben ik trouwens aan het werk bij Royal Van Lent. Ik weet daar inmiddels goed de weg en dat is natuurlijk handig.”

Buitenland
“Voor Akerboom ga ik soms naar het buitenland. Laatst nog, naar de Antillen. Daar lag een schip met schade aan de gangway. Hoe vaak je zo’n reis ook maakt, het blijft spannend. Je weet immers nooit precies wat je gaat aantreffen. Mijn Engels? Kan vast beter. Behalve als ik over mijn werk praat. Ik weet heel veel technische termen. Daarmee komt het altijd goed.”


Taco van Blijswijk
Technisch tekenaar

Taco van Blijswijk, technisch tekenaar

“Met NX lopen we straks digitaal door het schip”

Voorjaar 2006 stapte Akerboom over op het ultramoderne 3-D tekenprogramma NX. “Het heeft een scheepsbouwmodule,” zegt technisch tekenaar Taco van Blijswijk (31). “Samen met de programmeurs vullen we het met onze wensen aan. Zij kennen het programma, ons team brengt de praktijkkennis in.”

‘Camera’
“Met NX kunnen we straks een heel precies, integraal ontwerp maken. Het hoofdontwerp van de constructie komt van ontwerper De Voogt in Haarlem, bij Akerboom vullen we een aantal details in. De computer wordt dan een ‘camera’ waarmee je op je beeldscherm door het schip loopt. Het grote voordeel: zo zie je precies wat er gebouwd gaat worden.”

Eerst NX
Taco heeft MTS werktuigbouwkunde gedaan. “Met de verfijning van NX richten we ons nu op dekhuizen, maar ‘normaal’ werk ik vooral voor Yacht Equipment,” zegt hij. “Daar krijgen we trouwens óók een 3-D systeem voor. Maar, niet alles tegelijk. Eerst NX…”

Indrukwekkend
“Bij een tewaterlating is het indrukwekkend om terug te zien waaraan je gewerkt hebt. De Feadships zijn wél de beste en meest luxe jachten ter wereld! Ik neem wel eens een vriend of mijn ouders mee, en kan dan aanwijzen: ‘kijk, dát onderdeel van het schip: dat is mijn ontwerp’.”


Arjan Krosse
Schroefasmonteur

Arjan Krosse, schroefasmonteur

“Werkt net zo makkelijk in Italië of Florida”

Arjan Krosse (40) begon 22 jaar geleden bij AYE als draaier/frezer. Toen hij het werk aan de schroefassen zag, begon het te kriebelen. “Dat vond ik een stuk interessanter!”

Hechte groep
“Als schroefasmonteur maak ik deel uit van een team van vier man. We hebben een hechte groep – we vertrouwen op elkaar. We werken hard, maken best lange dagen, maar dat is okee. De sfeer is namelijk prima en er valt altijd wat te lachen.”

Ingewikkeld
“Zo’n schroefas is een ingewikkeld systeem. Het duurt vijf of zes jaar vóór je er zelfstandig aan kunt werken. Ik spreek uit ervaring! Nu werk ik in Leiden aan nieuwbouw of op één van de werven aan montage. Pakweg vijftien keer per jaar vlieg ik naar havens in bijvoorbeeld Griekenland, Italië of Florida. Dat is voor onderhoud en reparaties. Als het nodig is, gaan we met z’n tweeën, en anders alleen.”

Ons werk!
“Kwaliteit? Dat staat bij ons bovenaan. We letten natuurlijk op de planning, maar als we wat meer tijd nodig hebben om alles piekfijn in orde te krijgen, dan claimen we die. Namens ons team: we zijn best trots op ons product. Het is óns werk!”


 
Translate